Themadagen

Onderstaand vind je een overzicht van de themadagen van Quality Practice Mondhygiëne.

 Seizoen 2017-2018

Themadag 1: Communicatie - begrijpen wij elkaar wel?

Moderator: Rolf van Mierlo
Vrijdag 17 november 2017, Jaarbeurs Utrecht

Als mondhygiënist ben je een groot deel van het werk bezig met communiceren en motiveren. Dit is meer dan het simpelweg uitzenden van woorden. Komt de boodschap wel aan en is de patiënt van plan er werkelijk iets mee te doen? Het Nederlands is een lastige taal met veel gezegden en beeldspraak, en de meeste onnodige conflicten ontstaan vanuit miscommunicatie. Je hebt niet alleen te maken met patiënten maar ook met collega’s en teamleden. Hoe kun je samenwerken in een dreamteam? De essentie van communicatie en motivatie gaat uiteindelijk om drie punten: hoe zorg ik ervoor dat die ander "Ergens mee stopt? Ergens mee begint? Of nooit meer vergeet?'" In dit thema komt de kunst van verbaal meesterschap ruimschoots aan bod.

 

Themadag 2: Nieuwe ontwikkelingen in de mondzorgkunde: hoe onderscheid je zin van onzin?

Moderator: dr. ir. Monique van der Veen
Zaterdag 10 februari 2018, ACTA Amsterdam

Binnen de mondzorgkunde vinden veel veranderingen plaats. Jaarlijks komen er nieuwe producten op de markt en door taakherschikking komen er steeds meer taken bij. Hoe bepaal je welke ontwikkelingen positief bijdragen aan het leveren van de beste patiëntenzorg, belangrijk zijn of gedegen onderzoek vereisen? In dit themadag stellen we de patiënt centraal en kijken we naar nieuwe ontwikkelingen vanuit een evidence based practice (EBP)-perspectief. We zullen ingaan op de basisprincipes van EBP en de patiëntbehoeften meewegen bij de behandelkeuze. Kies je voor het nieuwste van het nieuwste, of voor de oude vertrouwde methodes? Een gevarieerde groep sprekers zal je bijpraten over valkuilen bij dit soort afwegingen. In workshops wordt de evidence rond nieuwe ontwikkelingen onder de loep genomen.

09:00 – 09:30 uur Ontvangst en registratie
09:30 – 09:45 uur Huishoudelijke mededelingen Karl Parisius (QP) en Inleiding dr. ir. Monique van der Veen (moderator)
09:45 – 10:15 uur Lezing 1 De patiënt centraal: over subjectieve en normatieve zorgbehoefte – drs. Herman Wiegman
10:15 – 10:45 uur Lezing 2  Targeted tandpasta’s: arginine technologie voor cariëspreventie; de lange weg van idee naar winkelschap – dr. Christien Timmer
10:45 – 11:15 uur Koffiepauze
11:15 – 11:45 uur Lezing 3 De zin van onzin: Johnny Joker – dr. Marnix Hoppener
11:45 – 12:15 uur Lezing 4 De leugen regeert: de vertaalslag van wetenschap naar de krant – em. prof. dr. Cees Hamelink
12:15 – 13:05 uur Lunch
13:05 – 14:20 uur Middagsessies ronde I
14:20 – 14:50 uur Pauze
14:50 – 16:05 uur Middagsessies ronde II
16:05 – 16:30 uur Borrel

Middagsessies:

  • Zoeken van wetenschappelijke literatuur –drs. Karl Parisius
  • Lezen en beoordelen van wetenschappelijke literatuur cariologie –drs. Karen Elsenberg
  • Lezen en beoordelen van wetenschappelijke literatuur parodontologie –dr. Eveline van der Sluijs
  • HAPA model, de volgende stap in motivational interviewing – Basma Musa & dr. ir. Monique van der Veen

Themadag 3: Voorkomen van infecties: HIP in de mondzorgpraktijk

Moderator: dr. Alexa Laheij
Vrijdag 13 april 2018 Jaarbeurs Utrecht                                                    

Hygiënisch verantwoord werken hoort bij de dagelijkse praktijk van alle mondzorgverleners. Maar niet iedereen heeft zin in het doorspitten van een dik pakket aan richtlijnen en het opstellen van protocollen. Daarom focussen we in dit thema op actuele onderwerpen waarover veel vragen bestaan of waarover de kennis meestal wat is weggezakt. Hoe zit het ook alweer met multiresistente micro-organismen? Vormt het niet-steriele water uit de behandelunit een gezondheidsrisico voor mij en mijn patiënten? Waar moet ik op letten bij het opruimen na een behandeling? Op welk moment draag ik wel of juist geen handschoenen? Waar houd ik rekening mee als ik mijn praktijk ga verbouwen, hoe zit het bijvoorbeeld met de routing van schone en vuile instrumenten? In de lezingen en workshops komen veel praktijksituaties aan bod, waardoor je de opgedane kennis direct kunt vertalen naar de eigen praktijksituatie.

 

Themadag 4: Parodontologie: the team-approach?

Moderatoren: dr. Monique Danser en dr. Wijnand Teeuw
Zaterdag 26 mei 2018, De Meervaart Amsterdam

In deze groots opgezette themadag komt samenwerking binnen de mondzorgpraktijk en de interdisciplinaire interactie met de medische wereld aan de orde. De plenaire lezingen in de ochtend vinden plaats voor tandartsen en mondhygiënisten samen. Hierin worden – aan de hand van casuïstiek – het teamconcept en alle facetten van parodontologie in de algemene praktijk behandeld. In de middag komt voor mondhygiënisten de interdisciplinaire samenwerking aan bod. Hoe kan de (huis)arts je bij de behandeling helpen? Wat is de diagnose en prognose van de elementen en hoe kijk je naar de herbeoordeling? Hoe ga je als vrijgevestigde mondhygiënist om met de paro-patiënt? Een dag vol casuïstiek en aanpak van paro-patiënten in de algemene praktijk met veel interactieve voordrachten.

qpm_prospectsfolder_2017_2018.jpg

Bekijk de brochure


Alle data onder voorbehoud. Per activiteit kan een maximaal aantal personen deelnemen waardoor het een enkele keer kan voorkomen dat een activiteit is volgeboekt. Een half uur voor aanvang van een themadag gaan de deuren open.


Download handouts

Copyright© ACTA

Inloggen

Quality Practice Mondhygiënisten

De voordelen van Quality Practice

QP-leden en abonnees op het nascholingstijdschrift kunnen inloggen en krijgen daarmee toegang tot:

  • de laatste editie van het nascholingstijdschrift;
  • het volledige archief van nascholingstijdschriften;
  • kennistoetsen, resultatenoverzicht kennistoetsen en certificaten;

Vul hiernaast je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Lid worden