Themadagen

Onderstaand vindt u een overzicht van de themadagen van Quality Practice Tandheelkunde.

 

 Seizoen 2017-2018

Themadag 1: Praktijkmanagement voor de tandarts-ondernemer 

Moderator: Rolf van Mierlo 
Zaterdag 7 oktober (ACTA Amsterdam) en zaterdag 18 november 2017 (Jaarbeurs Utrecht)

Tandartspraktijken worden steeds meer goed georganiseerde bedrijven. Om voor zowel een gezond rendement als de hoogste tandheelkundige kwaliteit te moeten zorgen is een behoorlijke klus. De effectiviteit en efficiency kunnen meestal omhoog en tegelijkertijd kunnen de kosten flink naar beneden. Bijvoorbeeld door slimme agendaplanning en het terugdringen van ziekteverzuim of onnodige uitgaven. De strijd om de juiste patiënt binnen te halen, vast te houden en te blijven verrassen neemt ook nog eens toe. Concurrentie en marketing zijn in de mondzorg niet meer weg te denken. Besteedt u dit allemaal uit aan adviseurs en praktijkmanagers of staat u zelf nog aan het roer van uw praktijk? Tijdens dit thema bespreken we deze onderwerpen en zult u uw praktijk op een frisse manier herontdekken.

 

Themadag 2: Diagnostiek en behandelplanning

Moderator: dr. Erwin Berkhout
Zaterdag 27 januari (ACTA Amsterdam) en zaterdag 10 februari (Jaarbeurs Utrecht) 2018

In de tandheelkunde nemen mondhygiënisten, (paro)preventieassistenten en tandartsassistenten steeds meer (deel)handelingen van het zorgplan voor hun rekening. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen. Wie houdt de regie? Hoe voorkomen we dat hap-snapzorg zonder langetermijnvisie de standaard wordt? Wie maakt welke keuzes? In dit thema komen diverse klinische dilemma’s aan de orde waar tandartsen iedere dag mee te maken hebben. Tijdens interactieve presentaties debatteren collega’s over diagnostische keuzes en behandelingen, zoals ’(her)endo of implantaat’, ’kroon of plastische restauratie’, ’parodontale behandeling of extractie’, ’frame of prothese’. De (langetermijn)gevolgen van tandheelkundige beslissingen voor de oudere en hulpbehoevende patiënt komen aan bod, evenals de technische (on)mogelijkheden van taakdelegatie, gekoppeld aan verantwoorde en betaalbare zorg.

 

Themadag 3: Hoofd-halspathologie en oncologie in de tandheelkundige praktijk

Moderator: Pim Schreuder
Zaterdag 3 maart (Jaarbeurs Utrecht) en zaterdag 24 maart (ACTA Amsterdam) 2018

Weefselafwijkingen in het hoofd-halsgebied kunnen zich spontaan hebben ontwikkeld of het gevolg zijn van een behandeling. Alhoewel deze afwijkingen meestal niet in de tandheelkundige praktijk worden behandeld, heeft juist u als tandarts een sleutelrol door vroegtijdige herkenning en gerichte verwijzing. Ook na een (oncologische) behandeling zullen de meeste patiënten terugkeren in de reguliere tandheelkundige praktijk. Up-to-date kennis van de nieuwe behandelmogelijkheden en effecten ervan op de mondgezondheid zal de overgang vergemakkelijken en bevordert de arts-patiëntrelatie. In dit thema wordt u gestructureerd meegenomen in de symptomatologie, diagnostiek, behandeling en follow-up van patiënten met pathologieën in het hoofd-halsgebied, zodat u beter in staat zult zijn hoofd-halspathologie te herkennen en diagnosticeren. Kennis die u als zorgverlener zal helpen bij de beslissing om een patiënt te verwijzen, behandelen en/of vervolgen.

 

Themadag 4: Praktijkrichtlijnen: wat werkt wel en wat niet?

Moderator: prof. dr. Jan de Lange
Zaterdag 7 april 2018, ACTA Amsterdam

Welke behandelingen zijn zinvol en welke zinloos? Richtlijnen zijn een essentieel onderdeel van de geneeskunde geworden en de beste garantie voor een optimaal, wetenschappelijk onderbouwd diagnostisch proces of medische handeling. Hoe zit dat eigenlijk in de tandheelkunde? Wat zijn richtlijnen precies en hoe komen ze tot stand? Wat is de meerwaarde van richtlijnen voor uw patiënt en voor u als behandelaar? Werkt u graag met een behandelmicroscoop omdat u meent dat de behandeleffectiviteit is onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek? Is er een meerwaarde aangetoond van fluoride-applicatie bij kinderen of het verwijderen van asymptomatische derde molaren? Aan de hand van aansprekende voorbeelden krijgt u uitleg over de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen in de behandelpraktijk en de mogelijke effecten op uw dagelijkse praktijkvoering.

 

Themadag 5: Parodontologie: the team-approach?

Moderatoren: dr. Monique Danser en dr. Wijnand Teeuw
Zaterdag 26 mei 2018, De Meervaart Amsterdam

Tijdens deze groots opgezette themadag komt samenwerking binnen de mondzorgpraktijk en de interdisciplinaire interactie met de medische wereld aan de orde. De plenaire lezingen in de ochtend vinden plaats voor tandartsen en mondhygiënisten samen. Hierin worden – aan de hand van casuïstiek – het teamconcept en alle facetten van parodontologie in de algemene praktijk behandeld. In de middag komt voor de tandartsen regeneratieve chirurgie en furcatiebehandeling aan bod, evenals recessiebedekking in combinatie met orthodontie. Ook is aandacht voor de chirurgische behandeling van peri-implantitis en het gebruiken van nieuwe printingtechnieken voor het implanteren. Een dag vol casuïstiek, chirurgische technieken en aanpak van paro-patiënten in de algemene praktijk met veel interactieve voordrachten.

 

Themadag 6: Orofaciale pijn en slijtage(-herstel)

Moderator: prof. dr. Frank Lobbezoo
Zaterdag 9 juni en zaterdag 30 juni 2018, ACTA Amsterdam

Als tandarts wordt u in toenemende mate geconfronteerd met patiënten met niet-dentogene pijn in het orofaciale gebied. Deze patiënten, die vaak blijken te lijden aan TMD-, hoofd- of neuropathische pijn, vergen veel tijd en stellen hoge eisen aan de kennis en kunde van de behandelaar. Hetzelfde geldt voor het steeds vaker voorkomende fenomeen gebitsslijtage. De ontwikkelingen in diagnostiek, indicatie en behandeling van gebitsslijtage gaan snel. Veelgestelde vragen bij zowel orofaciale pijn als gebitsslijtage zijn de rol van factoren als bruxisme en deviaties in de occlusie en articulatie. Dit thema geeft een update over al deze onderwerpen. De deelnemer gaat (inter-)actief aan de slag met TMD-functieonderzoek, neuropathische pijndiagnostiek en het kwantificeren, kwalificeren en restaureren van gebitsslijtage.

qpt_prospectsfolder_2017_2018.jpg

Bekijk de brochure


Alle data onder voorbehoud. Per activiteit kan een maximaal aantal personen deelnemen waardoor het een enkele keer kan voorkomen dat een activiteit is volgeboekt. Een half uur voor aanvang van een themadag gaan de deuren open.


Download handouts

Copyright© ACTA

Inloggen

Quality Practice Tandartsen

De voordelen van Quality Practice

QP-leden en abonnees op het nascholingstijdschrift kunnen inloggen en krijgen daarmee toegang tot:

  • de laatste editie van het nascholingstijdschrift;
  • het volledige archief van nascholingstijdschriften;
  • kennistoetsen, resultatenoverzicht kennistoetsen en certificaten;
  • toegang tot web-tv/e-learnings.

Vul hiernaast uw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Lid worden